Pariz: 15-minutna šetnja urbanim farmama

by Arsen Pavesic

Pariz, kao jedna od najgušće naseljenih europskih metropola, prolazi kroz značajan preobražaj. Grad svoje najpoznatije znamenitosti, kao npr. Champs-Elysées, pretvara u eko-zone, ograničava promet automobilima, gradi pješačke i biciklističke staze. Dio tog plana su i urbane farme koje su se pojavile na više  gradskih lokacija. Cilj je pretvoriti Pariz u zeleniji, čišći i sigurniji grad, u kojem će građanima biti sve nadohvat ruke. Uključujući i lokalno uzgojenu hranu. Plan o pretvaranju 100 hektara gradskih površina u zelene, na snazi je od 2014., a uključuje i zidove, fasade i krovove. Jedna trećina tih površina namijenjena je uzgoju jestivih biljaka. Cjelokupni program predstavljen je pod imenom ''Grad od 15 minuta'' koji građanima Pariza nudi škole, vrtiće, zdravstvene ustanove, ali i restorane i urbane farme, sve dostupno na 15 minuta od njihovih domova.  Poglavlje o poticanju urbanih farmi nazvano je ''Les Parisculteurs project'', a rezultat je nicanje farmi na nekim atraktivnim, pomalo i neobičnim lokacijama...

Sous les fraises

Sous les fraises uključuje nekoliko urbanih farmi na području Pariza, a jedna od najzanimljivijih nalazi se na krovu poznatof vidikovca Lafayette Hausmann, na kojem raste više od 150 vrsta jestivog bilja. Kuhari iz obližnjih restorana, svakodnevno, u jutarnjim satima, odlaze na krov u berbu svježeg bilja za svoje specijalitete.

Sous Les Fraises

Bergers Urbains

Jedna od neobičnih pojava u Parizu su i stada ovaca koje pastiri iz udruge Bergers Urbains vode na ispašu po čitavom gradu. Ovce potiču bioraznolikost i plodnost tla u gradskim parkovima, a koriste se i za klasičnu proizvodnju mliječnih proizvoda i vune. 

Bergers Urbains

La REcyclerie

Smješten na napuštenoj željezničkoj stanici, ovaj eko-hotspot više je od urbane farme. Riječ je o pravom društvenom centru koji okuplja građane/farmere, poduzetnike i aktiviste, sa zajedničkim ciljem održivog razvoja. La REcyclerie ima oko 500 članova i stotinjak volontera koji nude lokalno uzgojene biljke, popravke kućanskih uređaja, sajmove sjemenja, edukativne sadržaje, prezentacije i koncerte.

La Recyclerie

Cycloponics – podzemne farme

Smanjeni broj automobila u Parizu, posljednjih je godina ispraznio brojne podzemne, gradske garaže. S relativno stabilnom temperaturom i vlagom zraka, ove ogromne površine idealne su za uzgoj gljiva. Osim gljiva, u garaži/farmi La Caverne, površine 3.500m2, uzgajaju se i razne vrste mladica.

Cycloponics

Clos Montmartre – posljednji vinograd u Parizu

Montmartre je, nekoć, bio prekriven vinogradima, no ubrzani razvoj grada, početkom 20.st., doveo je do njihovog potpunog nestanka, oko 1930. Ostao je samo jedan. Jedna parcela je spašena nakon peticije građana koju je pokrenuo umjetnik Francisque Poulbot. Vinograd Clos Montmartre, danas proizvede oko 1.500 boca vina godišnje, ali ipak više služi kao turistička atrakcija koja podsjeća na neka prošla vremena.

Clos Montmartre

Nature Urbaine

Na krovu Paviljona 6 pariškog Expoa, smjestila se ova urbana farma, površine 14.000m2. Nature Urbaine Parižanima, svakodnevno nudi svježe voće i povrće, uzgojeno tehnikom aeroponika koja zahtijeva minimalno navodnjavanje, uz maksimalnu produktivnost po kvadratu.

 

La Louve – kooperativni supermarket

Još jednu inovativnu ideju nudi kooperativni supermarket La Louve, u kojem se svaki član obvezuje odraditi u trgovini tri sata mjesečno pro-bono, što pruža mogućnost održavanja nižih cijena nego u klasičnom supermarketu. Članstvo je posebno privlačno urbanim farmerima koji, kao članovi, mogu ondje i prodavati svoje proizvode.

La Louve

Veni Verdi – edukativni vrtovi

Veni Verdi je lanac urbanih farmi, smještenih u dvorištima pariških škola, a u kojima se vrši inicijalna edukacija učenika koji, potom, preuzimaju brigu o uzgoju i održavanju farmi. Primjerice, u srednjoj školi Pierre Mendès, učenici vode brigu od farmi površine 4.500m2 i proizvode hranu za, školsku kuhinju, svoje obitelji i susjede.

Veni Verdi