Podzemna urbana farma u Stockholmu grije čitavu zgradu iznad sebe

by Arsen Pavesic

Krajem 2017., tad tek novonastali startup iz Stockholma promijenio je način razmišljanja mnogih urbanih farmera, a vlasnicima zgrada pružio priliku da pronađu svoj interes u ekološkom pristupu. Naime, tvrtka Plantagon otvorila je podzemnu farmu u podrumu poslovne zgrade od 26 katova u centru grada. Podrumski prostor tvrtci je ustupljen bez najamnine, nakon što je izradila projekt grijanja, odnosno sustav ventilacije koji toplinu LED lampi iz farme raspoređuje po čitavoj zgradi. Projekt je korisnicima poslovnih prostora uštedio račune za grijanje koji godišnje iznose tri puta više od regularne cijene najma podrumskog prostora.

Tzv. reciklirana energija dio je programa tvrtke Plantagon kojim nastoji promijeniti krajolik urbanih farmi u Švedskoj. Program je, inicijalno, pokrenut sredstvima prikupljenim na crowdfunding stranici FundedByMe. Osim što pruža mogućnost uštede na grijanju, slične farme mogu svim privatnim ili poslovnim korisnicima zgrada, odmah i prodavati svoje proizvode pa čak i razviti distributivnu mrežu u obližnjim zgradama, bez trošenja fosilnih goriva.

Plantagon je, nakon pilot-projekta iz 2017., otvorio još desetak sličnih farmi u Stockholmu, a planiraju i izgradnju ''plantscraper'', svojevrsnog superstorea s ponudom proizvoda na više katova. U konačnici, mreža Plantagonovih farmi mogla bi razviti besplatni sustav grijanja za čitave gradske četvrti...

Idejni nacrt ''plantscrapera''