Urbane farme: proizvodnja hrane u gradskim parkovima i privatnim vrtovima

by Arsen Pavesic

Dok gradsko stanovništvo postaje sve svjesnije pozitivnog utjecaja proizvodnje hrane na okoliš, urbana poljoprivreda privlači sve više pozornosti javnosti. Interes za upoznavanjem metoda proizvodnje i održivosti urbanih farmi u stalnom je porastu, no brojna ograničenja, kao i nedostatak prostora i dalje čine ogromnu razliku, u odnosu na tradicionalne farme.

U gradovima se može saditi na najrazličitijim mjestima, počevši od prozora i balkona, uređenim i neuređenim parkovima, školskim dvorištima, čak i u tunelima podzemne željeznice. Osim toga, zelene površine mogu biti javne i privatne...

 

Prostor:

Pri izgradnji vrta, osim za sadnju, potrebno je osigurati i spremište za alat, gnojivo i ostale potrepštine.

Svjetlost:

Povrće zahtjeva puno svjetlosti za sazrijevanje - najmanje 7 sati, a preporučeno 11 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Doduše, neke biljke uspijevaju i uz puno manje svjetlosti, stoga svakako istražite koje su biljke kompatibilne s lokacijom vašeg vrta.

Voda:

Povrću je potrebno i dosta vode. Pristup kvalitetnom izvoru vode od esencijalne je važnosti za vaš vrt.

Odvodnja:

Natopljena zemlja može usporiti rast i ugroziti zdravlje vaših biljaka.

Vjetar:

Čak i one biljke prilagođene hladnoći ne podnose jake i hladne vjetrove. Ako vaš vrt nema zaštitnu odgradu, razmislite o sadnji živice, prirodnog vjetrobrana.

Vrste:

Uzgajanje biljaka traži potpunu predanost. Neke vrste zahtijevaju više pažnje u suzbijanju štetočina i održavanju - obrezivanju i zalijevanju, a neke se lakše prilagođavaju bilo kakvom okolišu. Vrlo je važno voditi računa i o veličini same biljke. Npr. grana krumpira, ostavljena bez nadzora, lako će se proširiti po cijelom balkonu.

Područja pogodna za sadnju

Javne zelene površine

Urbana poljoprivreda često se razvija na javnim zelenim površinama, poput trgova, parkova i dvorišta. Neke gradske uprave već nude i razne poticaje za razvoj urbanih farmi na gradskim zelenim površinama, u cilju unaprijeđenja kvalitete života u gradovima

Krovovi zgrada i kuća

Farme na krovovima popularne su, jer su smještene na, inače, neiskorištene površine, ali zbog činjenice što krovovi s posađenim biljkama upijaju toplinu i padaline. Krovovi su pogodni za biljke zbog stalne izloženosti suncu. Krovne konstrukcije za sadnju i zaštitu mogu se izraditi na razne načine , ovisno o arhitekturi.

Dvorišta / balkoni / prozori

Danas, na internetu, možete pronaći razne vodiče i savjete kako posaditi biljke i u najmanjim prostorima. U proizvodnju možete krenuti, čak i sadnjom u prozorske ili balkonske vaze / posude.

Načini sadnje

Prizemno

Najčešći oblik sadnje i dalje je onaj prizemni - izravno u tlo, baš kao na polju. Tlo je potrebno obraditi, prekopati i prekriti mješavinom zemlje pogodnoj za sadnju. No, u gradovima to nije baš tako jednostavno, budući da je gradska zemlja kontaminirana raznim krhotinama, otpadom i toksinima. Iz zemlje u koju planirate saditi, potrebno je ukloniti ostatke stakla, asfalta, betona i sl. Prije početka sadnje, tlo je potrebno ispitati i saznati je li zagađeno kemikalijama ili metalima.

Klijališta / povišena korita

Korita koja ste sami konstruirali ili nabavili gotova rješenja može postaviti izravno na tlo ili na neko povišeno mjesto. Mogu biti u obliku kutije s dnom ili samo s bočnim stranicama, ali najvažnije je da budu dovoljno duboka za korjenje vaših biljaka. Mogu biti i od raznih materijala - cigle, kamena, drva ili betonskih blokova, no trebate imati na umu da cigle i drvo mogu sadržavati i neke otrovne tvari koje će loše utjecati na vašu zemlju.

Vaze / posude

Vaze i posude raznih dimenzija pogodne zu za sadnju, u nedostatku većeg prostora. Iako većina urbanih farmera nabavlja odgovarajuće posude u specijaliziranim trgovinama, oni skloniji recikliranju mogu se poslužiti i krupnim gradskim otpadom, poput kartonskih kutija, paleta, kada, bačvi i sl. Pri odabiru tipa posuda, najvažnije je odabrati odgovarajuću veličinu i materijal, kao i osigurati odvodnju iz posude. Odabir netoksičnog materijala posebno je važan kod upotrebe recikliranih posuda. Ne preporuča se lakirano drvo, plastika koja sadrži polietilen i metal.

Hidroponika

Hidroponika je tehnika uzgajanja biljaka bez zemlje, u kojem korijen izravno dobiva balansiranu formulu hranjivih tvari i vode, neophodnu za njen razvoj. Iako ova metoda možda zvuči futuristički, zapravo datira iz 7.st.PNE. Doduše, hidroponika je, tek odnedavno, ponovno postala popularna i mnogi ju stručnjaci video kao budućnost poljoprivrede. Istraživanja su pokazala kako ova tehnika ima mnoge prednosti - prije svega daje visoko kvalitetne biljke, uz minimalne resurse. Hidroponika se može kombinirati i s vertikalnom poljoprivredom, što otvara više mogućnosti za urbano povrtlarstvo - vertikalne farme koje se mogu smjestiti unutar zgrada i nebodera. Danas je već moguće nabaviti i gotove hidroponične sustave za kućne urbane farme.

Subirigacija

Klijališta i sve tipove i veličine posuda za sadnju moguće je opremiti i sustavom subirigacije, odnosno infiltracijskim natapanjem. Riječ je o metodi navodnjavanja u kojem se voda nalazi u spremnicima ispod same biljke. Smatra se idealnom metodom za ljude koji često putuju, jer biljci pruža određenu autonomiju na nekoliko dana pa čak i tjedana. U prodaji se već mogu naći gotove subirigacijske posude, a internet nudi i brojne video vodiče o tome kako metoda funkcionira...