Vesela Motika Blog

 • Vrt po mjeri čovjeka - Fizička pojava, fenomen, iskustvo, spoznaja

  by Sergej Lugovic Vrt po mjeri čovjeka - Fizička pojava, fenomen, iskustvo, spoznaja
  U zadnje vrijeme dosta radimo na razvoju metodologije "Vrt po mjeri čovjeka", jer kroz različite projekte uvidjeli smo je svaki priča za sebe. U pr...
 • Prezentacija Water and food interplay

  by Sergej Lugovic Prezentacija Water and food interplay
  U zadnje vrijeme dosta se bavimo razmišljanjima o zelenoj kulturi te rizicima koji proizlaze iz zelene nekulture. Prije par godina održali smo jedn...
 • Mikrozelenja kao hrana a ne dekoracija

  by Sergej Lugovic Mikrozelenja kao hrana a ne dekoracija

  Par primjera pripreme jela u kojima se koristi mikrozelenje. Osim kao dekoracije, koju viđamo na dnevnoj bazi po restoranima, mikrozelenje se može i integrirati u jela. Tako ne samo da jela postaju super, zbog nutritivnih vrijednosti mikrozelenja, a ugostitelj na njima i zarađuje. Što i je ključna razlika od situacije kada se koriste kao dekoracija, te su tada samo trošak. Uz neke prijedloge izabrali smo i linkove na recepte koji mogu poslužiti kao ideja.

 • Food data kao poddisciplina Big Data – Od stola do polja u kontekstu OPG-a

  by Sergej Lugovic Food data kao poddisciplina Big Data – Od stola do polja u kontekstu OPG-a

  Trenutno se često čuje o procesu koji se bavi plasmanom hrane od polja do stola. Međutim postoji i alternativa tom procesu. A ona je od stola do polja. Koja je razlika između ta dva pogleda na plasman hrane?

  Strašno to što o osobi s kojom jedemo možemo saznati skoro sve a o hrani koju jedemo skoro ništa...

 • Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (drugi dio)

  by Arsen Pavesic Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (drugi dio)
  Svrha Zaklade Rockefeller, privatne zaklade koju su, 1913. godine, osnovali američki poduzetnik John D. Rockefeller i njegov sin John D. Rockefeller ml., je promicanje dobrobiti čovječanstva diljem svijeta. A jedna od prioritetnih misija u promicanju dobrobiti čovječanstva, neupitno je promicanje zdravlja. Skriveni troškovi nastaju u javnom sektoru, privatnom sektoru, proizvodnji i potrošnji, no najveći dio odnosi se na troškove vezane uz zdravstvenu zaštitu i ekosustav. U grafičkom prikazu na naslovnici udio u izračunu od 2.1 bilijuna USD podijeljen je na 1.145 bilijuna USD za zdravstvenu zaštitu, 350 milijardi USD na sanaciju ekosustava, 445 milijarde USD na očuvanje biološke raznolikosti, 134 milijarde USD na poboljšanje kvalitete života i 21 milijarda dodatnih ekonomskih troškova.
 • Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (prvi dio)

  by Arsen Pavesic Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (prvi dio)
  Procijenjuje se kako su, tijekom 2019.god., američki potrošači potrošili 1.1 bilijun USD na hranu. Taj iznos uključuje troškove proizvodnje, prerade, veleprodaje i maloprodaje prehrambenih proizvoda. No u tom izračunu nema troškova zdravstvene skrbi za sve one kod kojih se razvije neko oboljenje vezano za prehranu. U tom iznosu nema ni troškova koji se odnose na  onečišćenje okoliša koje stvara prehrambena industrija, kao ni troškova sanacije biološke raznolikosti ili sanacije posljedica emisije stakleničkih plinova koja predstavlja glavni uzrok klimatskih promjena u svijetu. Kad sve ove stavke dodamo inicijalno, službenoj procjeni, dolazimo do ukupnog troška od 3.2 bilijuna USD ili tri puta više od prikazanog iznosa.
 • Urbane farme: proizvodnja hrane u gradskim parkovima i privatnim vrtovima

  by Arsen Pavesic Urbane farme: proizvodnja hrane u gradskim parkovima i privatnim vrtovima
  Dok gradsko stanovništvo postaje sve svjesnije pozitivnog utjecaja proizvodnje hrane na okoliš, urbana poljoprivreda privlači sve više pozornosti javnosti. Interes za upoznavanjem metoda proizvodnje i održivosti urbanih farmi u stalnom je porastu, no brojna ograničenja, kao i nedostatak prostora i dalje čine ogromnu razliku, u odnosu na tradicionalne farme.
 • Pariz: 15-minutna šetnja urbanim farmama

  by Arsen Pavesic Pariz: 15-minutna šetnja urbanim farmama
  Pariz, kao jedna od najgušće naseljenih europskih metropola, prolazi kroz značajan preobražaj. Grad svoje najpoznatije znamenitosti, kao npr. Champs-Elysées, pretvara u eko-zone, ograničava promet automobilima, gradi pješačke i biciklističke staze. Dio tog plana su i urbane farme koje su se pojavile na više  gradskih lokacija. Cilj je pretvoriti Pariz u zeleniji, čišći i sigurniji grad, u kojem će građanima biti sve nadohvat ruke.
 • Kako nahraniti gladne građane? Ovih pet metropola ima odgovor

  by Arsen Pavesic Kako nahraniti gladne građane? Ovih pet metropola ima odgovor
  Od jednog kanadskog grada s krovovima prekrivenim zelenjem do vertikalnih farmi usred pustinje: metropole diljem svijeta počele su implementirati urbanu poljoprivredu kako bi svojim građanima omogućile svježu, organsku i lokalno uzgojenu hranu. Današnje sociološke projekcije kažu kako će, do 2050.god., 70% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima.
 • Podzemna urbana farma u Stockholmu grije čitavu zgradu iznad sebe

  by Arsen Pavesic Podzemna urbana farma u Stockholmu grije čitavu zgradu iznad sebe
  Krajem 2017., tad tek novonastali startup iz Stockholma promijenio je način razmišljanja mnogih urbanih farmera, a vlasnicima zgrada pružio priliku da pronađu svoj interes u ekološkom pristupu. Naime, tvrtka Plantagon otvorila je podzemnu farmu u podrumu poslovne zgrade od 26 katova u centru grada. Podrumski prostor tvrtci je ustupljen bez najamnine, nakon što je izradila projekt grijanja, odnosno sustav ventilacije koji toplinu LED lampi iz farme raspoređuje po čitavoj zgradi.
 • Definicija digitalne eko transformacije

  by Sergej Lugovic Definicija digitalne eko transformacije

  Kurt Lewin je dao vjerojatno najbolju definiciju ponašanja, tvrdeći da je ponašanje funkcija osobe koja djeluje unutar svog okruženja, odnosno dao nam je formulu B = f(P, E), gdje je B ponašanje, P osoba a E okruženje. Ernst Haeckel je definirao ekologiju kao odnos živih organizama u dva pravca: prema njihovom organskom i neorganskom okolišu. Istovremeno ekologija se smatra sestrom evolucije unutar prirodnih znanosti. Digitalizacija je definirana kao process konverzije informacija iz okruženja u digitalni format koji može procesuirati računalo. Ekonomija je definirana kao znanost upravljanja ograničenim resursima Ono što povezuje ekologiju i ekonomiju je grčka riječ oikos koja znači kuća, a planeta Zemlja je svima nama kuća.

 • 11 gradova koji uskoro mogu ostati bez pitke vode poput Cape Towna

  by Sergej Lugovic 11 gradova koji uskoro mogu ostati bez pitke vode poput Cape Towna
  Cape Town je prva svjetska metropola suočena s činjenicom nestanka pitke vode. No, nažalost, ovaj južnoafrički grad samo je jedan u nizu gradova koje očekuje slična situacija. Naime, unatoč tome što 70% Zemljine površine prekriva voda, udio pitke vode je svega 3%. Najnoviji podaci govore kako više od milijarde ljudi nema pristup pitkoj vodi, a istovremeno je uskraćena jedan mjesec godišnje, za još najmanje 3 milijarde svjetske populacije. Istraživanje iz 2014., provedeno u 500 najvećih svjetskih gradova, pokazalo je kako svaki četvrti grad ima problema s pitkom vodom, a projekcija UN-a kaže kako će potrošnja pitke vode, do 2030., porasti za čak 40%, s obzirom na klimatske promjene i rast svjetskog stanovništva.
 • Cleverville goes global

  by Sergej Lugovic Cleverville goes global

  If you are running a food hub or short food supply chain and your revenue is above 1M of euro, Cleverville platform is the ideal  for you. Bellow is the short description of its functionalities. We developed it for largest short food supply chain organisation in Croatia and now we are ready to take it globably.

  Cleverville is a software platform for short food supply chains and local food aggregators (coops, food hubs, farmers markets). It consists of four main modules that are seamlessly integrated.

  Book your demo

 • Mijenjamo urod za recepte

  by Sergej Lugovic Mijenjamo urod za recepte
  Poštovani, dosta imamo upita kako se sve može pripremati naš urod te smo se odlučili na ovu kampanju. Naime spremni smo vam ponuditi da bez naknad...